projectcoördinatie, consultancy
      en begeleiding van nearshore activiteiten

Apple-ceo: $ 1 mrd omzet voor softwareontwikkelaars iPhone

Softwareontwikkelaars hebben $ 1 mrd omzet behaald met de verkoop van programma's voor de iPhone en iPad. Dat meldde Apple-ceo Steve Jobs op een congres waar ook een nieuwe iPhone werd gepresenteerd.

Jobs sprak maandag tijdens een Apple-congres in San Francisco, waar ook de al langer verwachte nieuwe versie van de iPhone werd gepresenteerd, de iPhone 4. Jobs meldde ook dat Apple 2 miljoen iPads heeft verkocht in de 59 dagen sinds de lancering.

Apple zegt dat er inmiddels 5 miljard maal een programma via de app store is gedownload. De softwareprogramma's, voor onder meer nieuws lezen, games spelen en routes vinden, zijn gemaakt voor de iPhone, iPod Touch en iPad.

Softwareontwikkelaars die producten willen aanbieden in de app store betalen Apple 30 % van de verkoopprijs van hun software. Doorgaans worden programma's voor enkele euro's verkocht.

Jobs meldde trots tijdens zijn presentatie dat Apple softwareontwikkelaars tot op heden $ 1 mrd heeft uitbetaald voor verkopen via de app store.

Medio 2008 lanceerde Apple de app store, en in een interview met de Wall Street Journal voorspelde Jobs toen dat er 'ooit' een omzet van $ 1 mrd geboekt zou kunnen worden. In de eerste maand na de lancering lag de omzet op $ 30 mln.

iPhone 4

De iPhone 4 die Jobs presenteerde is een kwart dunner dan het vorige model, de iPhone 3 GS. Er zit nu ook een camera aan de voorkant op het toestel, voor videotelefonie. De camera van het toestel is verbeterd, en bevat nu 5 megapixel, een led-flits en de mogelijkheid om in de betere videokwaliteit HD te filmen. Apple's videosoftware iMovie is geschikt gemaakt voor de iPhone.

Ook heeft Apple de batterijduur verbeterd en het scherm aangepast zodat het een scherper beeld biedt (nu 326 pixels per inch). Ook is de bewegingssensor van de telefoon sterk verbeterd. Jobs zegt 'niet te kunnen wachten' om te zien met wat voor toepassingen de softwareontwikkelaars daarvoor op de proppen komen.

Op de beurs maakte de nieuwe generatie smartphones desondanks weinig indruk; de aandelenkoers zag ruim 1,5% na de presentatie van Jobs, en schoot nog verder in de min in het laatste handelsuur, om met een verlies van 2% te eindigen.

Met de iPhone heeft Apple een nummer twee positie in de markt voor smartphones in de Verenigde Staten, aldus Jobs met een verwijzing naar cijfers van Nielsen. Koploper is RIM (Blackberry) met een marktaandeel van 35 %, de iPhone heeft 28 %.

schrijf je in voor onze e-nieuwsbrief